Zakątek zielarski

 

Jak parzymy napary z ziół suszonych?

Najlepszym i najefektywniejszym sposobem, na parzenie suszonych ziół jest: 

Sposób nr 1 – (przy surowcach korzennych) w emaliowanym, porcelanowym lub szklanym garnku wlewamy surowiec zielarski najczęściej przy mieszankach np. 1 łyżka zalewamy wodą o temperaturze pokojowej i doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu przez 15 minut, odcedzamy i pijemy zgodnie z zaleceniami.

Sposób nr 2 - Do szklanki lub kubka porcelanowego po wsypaniu ziół zalewamy wrzątkiem i pod przykryciem czekamy 20 – 30 minut, odcedzamy i pijemy.

Sposób nr 3 -   na noc wsypujemy zioła do termosu, zalewamy wrzątkiem i zakręcamy termos, przez noc napar nabiera mocy i w ciągu dnia dozujemy, lekko rozcieńczamy napar ciepłą wodą i pijemy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl